Inspirerende ontmoetingen met de zorgpraktijk
“Ik ben trots op de betrokkenheid van en samenwerking met onze partnerorganisaties”, aldus hoogleraar Petri Embregts. Om kennis te ontwikkelen en te delen in co-creatie, gaat de AWVB graag en vaak in gesprek met haar partnerorganisaties in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo ook dit najaar van 2024. Dit leidde tot inspirerende ontmoetingen en nieuwe inzichten en perspectieven voor toekomstig onderzoek. Een compilatie van enkele ontmoetingen – bijvoorbeeld met het Netwerk Onderwijs en de Coördinerende werkgroep van de AWVB – lees je hieronder.
In september kwam het Netwerk Onderwijs live bijeen bij Tilburg University, wat leidde tot een drukbezochte bijeenkomst. Na een korte introductie en kennismaking bespraken we samen met de praktijkopleiders van onze partnerorganisaties eerder ontwikkelde lesmodules en andere praktijkproducten, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit afgeronde promotieonderzoeken van de AWVB. Vervolgens keken we vooruit naar toekomstige lesmodules, waarbij de behoeften van de praktijkopleiders van onze partnerorganisaties aan bod kwamen. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig onderwijsaanbod.
Daarnaast werken we rondom onze onderzoeksthema’s nauw samen met de portefeuillehouders kennisbeleid van onze partnerorganisaties, vertegenwoordigd in de Coördinerende werkgroep van de AWVB. Tijdens de bijeenkomst bij Tilburg University in oktober stond het thema Eigen regie & ervaringsdeskundigheid centraal. Samen met de werkgroepleden, vergezeld door coaches en ervaringsdeskundigen, deelden we goede voorbeelden binnen dit thema in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Een drietal vertegenwoordigers van onze partnerorganisaties presenteerden actuele praktijkontwikkelingen op dit gebied, waarop onderzoekers van de AWVB reflecteerden met recente wetenschappelijke inzichten. Het resultaat: nieuwe en aangescherpte inzichten voor beide partijen.
De samenwerking met onze partnerorganisaties beperkte zich dit najaar niet alleen tot Tilburg: in oktober en november was de AWVB ook regelmatig te gast bij onze partners. Zo hadden we waardevolle bijeenkomsten bij SWZ zorg, Tragel, Prisma en ASVZ. Bij SWZ zorg deelden we de nieuwste inzichten over familienetwerken en de behoeften van naasten. Ook gingen we er in gesprek met kwaliteitsbegeleiders over de kansen en uitdagingen in hun samenwerking met naasten. Bij Prisma hadden we een bijeenkomst met een groep gedragsdeskundigen over ons onderzoek naar belevingsgerichte zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking. Bij Tragel verzorgden we een workshop over gezonde seksualiteit en de rol van ondersteuning en voorlichting daarbij. Vanuit het perspectief van mensen met een verstandelijke beperking zelf, hun begeleiders en hun naasten. Tot slot hielden we bij ASVZ een workshop over de online wensen en grenzen van cliënten, naar aanleiding van ons onderzoek naar het online sociale contact van mensen met een verstandelijke beperking. Zo werken we samen aan fijn en veilig online contact voor iedereen.