Kennismanagement in zorgorganisaties centraal op themaochtend
Met de goedbezochte themaochtend ‘Gedeeld leiderschap en optimale kennisdeling in zorgorganisaties’ vervolgde de AWVB op 23 februari 2024 de viering van haar 12,5-jarig jubileumjaar. Wat is er nodig om de toepassing van kennis in zorgorganisaties te stimuleren? Deze vraag stond centraal tijdens de themaochtend, voorafgaand aan de promotie van Marion Kersten. Prof. dr. Wilma van der Scheer verzorgde een lezing over leiderschap en kennisbeleid en het praktijkproduct ‘Aangenaam kennis maken’ werd gepresenteerd.
Na een welkom en inleiding door prof. dr. Petri Embregts van de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB), sprak prof. dr. Wilma van der Scheer (bijzonder hoogleraar Leiderschap en besturing in de zorg) over gedeeld leiderschap en kennisbeleid. Drs. Hanneke Kooiman, voorzitter stuurgroep AWVB, reflecteerde vanuit haar bestuurlijke ervaring in de gehandicaptenzorg op de lezing van Van der Scheer. Ze ging onder andere in op het erkennen van de noodzaak van gedeeld leiderschap en kennisbeleid. Daarbij is het zaak om belemmerende overtuigingen om te zetten in helpende overtuigingen en eigenschappen, aldus Hanneke Kooiman.
Praktijkproduct gebaseerd op promotieonderzoek
Na de reflectie reikte prof. dr. Petri Embregts het nieuwste praktijkproduct van de AWVB uit aan drs. Theo van Uum (directeur VGN). Het doorgeefboekje ‘Aangenaam kennis maken’ maakt zorgprofessionals (begeleiders en behandelaren, teamleiders/managers, kennismanagers en bestuurders) bewust van hun eigen ervaringskennis en inspireert tot kennisdelen. Daarnaast bevat het aanbevelingen en handreikingen voor kennismanagement binnen zorgorganisaties. ‘Aangenaam kennis maken’ is gebaseerd op de resultaten van het promotieonderzoek van science practitioner Marion Kersten (AWVB/VGN). Zij voerde het onderzoek naar het verbeteren van kennismanagement in zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking uit onder leiding van haar promotoren prof. dr. Petri Embregts en prof. dr. ir. Mathieu Weggeman.
Na de afsluitende netwerklunch volgde de openbare verdediging van het proefschrift van promovenda Marion Kersten: ‘Making knowledge work. Factors, strategies and leadership to improve sharing and application of knowledge in the care and support for people with intellectual disabilities’.
Promovenda Marion Kersten ontvangt haar bul uit handen van prof. dr. Petri Embregts na de verdediging van haar proefschrift over kennisdeling en -toepassing in de gehandicaptenzorg.